english

 

   
  Μάθετε για τα Τυριά μας ,...τα Τυριά της Ελλάδος!!
Γρήγορη Αναζήτηση

 
Tυροκομικός Χάρτης Ελλάδος
zoom
 
ΒΟΡΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αρμόγαλο Σάμου .

Παραδοσιακό τυρί από τη Σάμο. Αλοιφώδους υφής από γίδινο γάλα. Μέγιστη υγρασία 70,8%, λιπαρά 13,8%

Καθούρα Ικαρίας

Μαλακό τυρί λευκού χρώματος. Παράγεται στην Ικαρία από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Είναι πικάντικο και αλμυρό.Εχει αλοιφώδη υφή,και θα το βρείτε αποκλειστικά στην Ικαρία.

Καλαθάκι Λήμνου

Λευκό μαλακό τυρί που συντηρείται σε άλμη, έχει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του. Πιο αλμυρό από την φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση. Κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου.Η σύνθεσή του είναι υγρασία 53-54%,λίπος 25%,πρωτείνες 17-18%,αλάτι 2,9% Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου.Αν το ωριμάσουμε έξω απο την άλμη,σκληραίνει και γίνεται κατάλληλο για τα μακαρόνια

ΠΟΠ

Κασέρι

Ενα πολύ δημοφιλές τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο η αιγοπρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας . Ημίσκληρο από συμπαγή κίτρινη μάζα σε παραλληλόγραμο η στρογγυλό σχήμα, βάρους 5-8 κιλά.Η χημική ανάλυση είναι Υγρασία 42%,λιπαρά 25%,πρωτείνες 26%,αλάτι 3%.Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα.Πολλές φορές η γεύση του είναι τόσο αδιάφορη που κατηγορείται για τη προσθήκη πατατάλευρου.Στην ουσία όμως η αδιάφορη γεύση οφείλεται στην έλλειψη ωρίμανσης.Εσείς αγοράστε ένα κεφαλάκι και αφήστε το να ωριμάσει στο ψυγείο σας για 2,3 μήνες.

ΠΟΠ

Λαδοτύρι

Ενα μεγαλειώδες ημίσκληρο τυρί πολύ πιπεράτο που για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι. Στις μέρες μας για λόγους διακίνησης πλέον παραφινώνεται εξωτερικά χωρίς να μπεί στο λάδι και για αυτό το ονομάζουμε και κεφαλάκι. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι επιτραπέζιο τυρί. Το γνήσιο λαδοτύρι όταν έχει ωριμάσει στο λάδι, έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος. Φτιάχνεται αποκλειστικά στην νήσο Λέσβο.

ΠΟΠ

Μαστέλο Χίου

Μαλακό τυρί. Υπόλευκο λαστιχωτό. Παράγεται στη Χίο από αγελαδινό γάλα. Τρώγεται καλύτερα ψημένο.Φτιάχνεται απο τον κ. Τομάζο και έχει ηδη μιά πολύ σημαντική καριέρα εκτός Χίου.Η πρότασή μου είναι να ψηθεί στη σχάρα,και να φλαμπαριστεί με μαστιχάτο χιώτικο ούζο.Ολη η Χίος θα μπεί στο πιάτο σας.

Μελίχλωρο Λήμνου

Η τυροκομική παράδοση της Λήμνου είναι μεγάλη.Το μελίχλωρο όπως μαρτυρά και τ΄ονομά του είναι ένα τυράκι που δεν είναι ούτε ώριμο αλλά ούτε και φρέσκο.Εχει ελαφρά κρεμώδη υφή,και η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας.

Μυζήθρα

Ενα τυρί που φτιάχνεται σ΄ ολη την Ελλάδα,μιας και προέρχεται απο το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού.Μέσα στο τυρόγαλο προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα,ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο απαλής , αδιάφορης γεύσης.Βέβαια να ξέρετε ότι έχει τα λιπαρά του και γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση δίαιτας .Αν αλατισθεί ωριμάζει και σκληραίνει και τότε χρημοποιείται στα μακαρόνια.Εχει κατά μέσο όρο 70% υγρασία,και 50% λιπαρά επι ξηρού.Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και συνοδεύει φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τουλουμοτύρι

Φρέκο λευκό αλοιφώδες τυρί που οριμάζει μέσα σε τουλούμια δηλαδή αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων όπου οι τρίχες ειναί προς την εσωτερική πλευρά και ακουμουν το τυρί.Αφου μπει το τυρί μέσα ο ασκός ράβεται και το τυρι όριμάζει μέσα του σε δροσερό και ελαφρώς αεριζόμενο μέρος. Σπάνιο στις μέρες μας το έχω δεί μόνο στην Αγιάσο της Λέσβου

Τσακιστή Μυζήθρα Λήμνου

Παράγεται στη Λήμνο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Πήζουν το γάλα και πριν αρχίσει η στερεοποίηση κτυπούν το τυρόπηγμα ως ότου ξαναγίνει γάλα. Σταματούν για 15 λεπτά το αφήνουν να ξεκουραστεί και μετά το στραγγίζουν.

Φέτα

ΠΟΠ

Χαλούμι.

Το εθνικό τυρί της Κύπρου.Παραδοσιακά παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.Τυρί ημίσκληρο λευκού χρώματος χωρίς εξωτερικό περίβλημα ,ελαστικής υφής που παίρνει τη πραγματική του γευστική αξία όταν ψηθεί στη σχάρα..Στις μέρες μας οι μεγάλες κυπριακές γαλακτοβιομηχανίες παρασκευάζουν το χαλούμι από αγελαδινό γάλα.Τυροκομείται όμως ακόμα και σε πολλά σπίτια με τον παραδοσιακό τρόπο με εξαιρετικά αποτελέσματα.Ταιριάζει γευστικά με τον δυόσμο και τη ντομάτα.Το χαρακτηριστικό του :Δεν λιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμό του.

Αναρή.

Η Κυπριακή μυζήθρα.Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο η αγελαδινό γάλα η μείγμα αυτών.Είναι υποπροιόν διαφόρων τύπων τυριών,κυρίως σκληρών.Παρασκευάζεται από τον ορρό που απομένει μετά την αφαίρεση της τυρόμαζας.Είναι λευκού χρώματος ,χωρίς εξωτερικό περίβλημα .΄Εχει χαμηλά λιπαρά.Καταναλώνεται φρέσκο η ξηραμένο. Χρησιμοποιείται σαν τυρί γέμισης όταν είναι φρέσκο.(Στις φλαούνες) η σαν τρίμμα στα ζυμαρικά όταν ωριμάσει.