|
Η Σκόπελος φημίζεται για τα δαμάσκηνά της.Ξινά και γλυκά.Οι Σκοπελίτες τα καλλιεργούν ,τα αποξηραίνουν και τα χρησιμοποιούν όχι μόνο στα γλυκά τους αλλά και στα φαγητά τους
Τα Σκοπελίτικα δαμάσκηνα είναι κακομούτσουνα πλην πεντανόστιμα .Προέρχονται δε από τρεις ποικιλίες
1. Αβγάτη που συνήθως γίνεται γλυκό κουταλιού
2. Ξινή, που μπαίνει στα φαγητά αντί λεμονιου
3. Αζανιά ,είναι γαλλική μαύρη ποικιλία που ευδοκίμησε στο νησί.
Το σημαντικό είναι ότι η ξινή ποικιλία που είναι πιο ξανθιά σε χρώμα παραδοσιακά χρησιμοποιείται στις φακές αντί του ξιδιού με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Τα μαύρα γλυκά δαμάσκηνα μαζί με τα ανοικτόχρωμα ξινά μαγειρεύονται μαζί με το ψάρι φούρνου με πατάτες και ντομάτα.
Τα μαύρα στο χοιρινό.
Από εκεί και πέρα μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς.
Προσωπικά έφτιαξα με τη Ξινή ποικιλία αρνάκι με μελιτζάνες και το αποτέλεσμα ηταν εξαιρετικό.!
Παραγωγοί Δήμου Σκοπέλου που μπορείτε να απευθυνθείτε:
Ραντιστής Δημήτριος τηλ 24240'22521
Σκλάβος Ευστάθιος τηλ 24240 22081
Χριστίνη Ιουλία τηλ 24240 22895
Παραγωγοί Δήμου Γλώσσας
Καρδαρά¦ς Γεώργιος τηλ. 24240 33981
Μπάλλας Παναγιώτης τηλ.24240 34142
Δεν συσκευάζονται,δεν τυποποιούντα και πωλούνται χύμα από τους παραγωγούς
Παραγωγός: ΔΙΑΦΟΡΟΙ
|