english

 

Aγαπημένα
Πίσω στη κεντρική σελίδα των αγαπημένων
Φάβα Σαντορίνης ΣΑΝΤΟ
Απλώς είναι η καλύτερη.Καλλιεργείται σε άνυδρα χωράφια,ενίοτε με το παραδοσιακό τρόπο ( με ζώα ). Eίναι απο τη μοναδική ποικιλία Lathurus Clymenum L.που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου ,καλλιεργείται αποκλειστικά και ανελλιπώς στο νησί της Σαντορίνης εδώ και 3500 χρόνια.Η ξεχωριστή πρώτη ύλη η μέθοδος επεξεργασίας με χειρόμυλους τις περισσότερες φορές,η ωρίμανση σε υπόσκαφτες κάναβες και η ξήρανση στον ήλιο ,χαρίζουν στη φάβα Σαντορίνης γευστική ιδιαιτερότητα. Σήμερα υπάρχουν στην Σαντορίνη περί τους 200 καλλιεργητές που καλλιεργούν 1500 στρέμματα αρακά.Η χαμηλή στρεμματική απόδοση, η μέθοδος αλωνίσματος,λικνίσματος επεξεργασίας ,διατήρησης ανεβάζουν το κόστος της .Παρ όλα αυτά διατίθεται κάθε χρόνο το σύνολο της παραγωγής. Προσοχή γιατί κυκλοφορούν απομιμήσεις.Ελέγξτε ποιος σας τη πουλάει.Του Συνεταιρισμού πάντως είναι εγγυημένη. Η φάβα με τη βελούδινη υφή της μπορεί να γίνει η βάση για πολλούς γευστικούς περαματισμούς. Η φάβα παραδοσιακά τρώγεται ζεστή .Μερικά μαγειρέματα είναι η φαβατόσουπα,παντρεμένη,φάβα με μελιτζάνες ,με κάπαρη γιαχνί ,φαβατοκεφτέδες. Κοστίζουν τα 400 γραμμ. 6,5 ευρώ


 
 
 
 
 
 
 
καλό
πολύ καλό
άριστο